Executive coaching is een vorm van professionele ontwikkeling waarbij een coach één-op-één samenwerkt met een leidinggevende of (senior) leider om hun leiderschapsvaardigheden te verbeteren, hun doelen te bereiken en complexe uitdagingen aan te gaan. Deze vorm van coaching is op maat gemaakt om te voldoen aan de specifieke behoeften van de leidinggevende die wordt gecoacht en kan onderwerpen omvatten zoals strategie, communicatie, delegeren, besluitvorming en teambuilding.

Executive coaching heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen omdat organisaties de waarde erkennen van investeren in de professionele ontwikkeling van hun leiders. Het coaching proces begint meestal met een ontdekkingsfase waarin de coach en de leidinggevende die wordt gecoacht samenwerken om de sterke punten, zwaktes en groeigebieden van de leidinggevende te identificeren. Van daaruit creëren de coach en de leidinggevende een plan om de doelen en doelstellingen van de leidinggevende te bereiken.

Tijdens het coaching proces biedt de coach de leidinggevende feedback, begeleiding en ondersteuning. De coach kan verschillende technieken gebruiken, waaronder assessments, rollenspeloefeningen en actief luisteren, om de leidinggevende te helpen nieuwe vaardigheden en gedragingen te ontwikkelen. Executive coaching duurt meestal enkele maanden of langer, en de coach en de leidinggevende ontmoeten elkaar regelmatig om de voortgang bij te houden en aanpassingen aan het coachingplan aan te brengen indien nodig.

Een van de belangrijkste voordelen van executive coaching is dat het leiders effectiever kan maken in hun functie. Door samen te werken met een coach kunnen leidinggevenden inzicht krijgen in hun eigen leiderschapsstijl en leren hoe ze sterkere relaties kunnen opbouwen met hun teams, effectiever kunnen communiceren en betere beslissingen kunnen nemen. Daarnaast kan executive coaching leiders helpen bij het navigeren door complexe uitdagingen en overgangen, zoals fusies en overnames of veranderingen in het leiderschap.

Een ander voordeel van executive coaching is dat het organisaties kan helpen om toptalent te behouden. Door te investeren in de ontwikkeling van hun leiders, laten organisaties zien dat ze toegewijd zijn aan de groei en het succes van hun werknemers, wat kan leiden tot een hogere betrokkenheid en retentie van werknemers. Bovendien zijn leidinggevenden die coaching ontvangen mogelijk eerder geneigd om bij een organisatie te blijven die waarde hecht aan hun professionele ontwikkeling.

Over het algemeen is executive coaching een waardevol instrument voor organisaties die hun leiders willen ontwikkelen en hun strategische doelen willen bereiken. Door samen te werken met een bekwame coach kunnen leidinggevenden nieuwe inzichten en vaardigheden verwerven die hen kunnen helpen complexe uitdagingen te navigeren en succes te stimuleren.

In De Basis Loopbaanadvies komt al sinds 2012 regelmatig op de werkvloer en voert gesprekken met directeuren, leidinggevenden en CEO’s. Dit doen wij in onze rol als reintegratie-begeleiding bij trajecten 2e spoor, bij loopbaantrajecten zoals outplacement en bij uitvoering reintegratie-trajecten voor UWV.

Eigenaar Frank Roelands is gecertificeerd loopbaancoach en is uw Executive Coach.

Frank Roelands