In de Basis Loopbaanadvies

Opzij, opzij, opzij

“Als we niets doen, zal in 2030 een kwart van de werkenden minder kunnen werken door stress en overbelasting. Dat is een voorspelling die dienstverlener Arbo Unie doet. Willem van Rhenen, hoogleraar en stressexpert bij Arbo Unie, luidt de noodklok.”

Bron: AD, 14 oktober 2019

Herman van Veen zong ooit “Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats, wij hebben ongelofelijke haast”. Het lied stamt uit 1979. Blijkbaar was het voor Herman zelf een actueel item, anders schrijf je er geen lied over toch?

Inmiddels is het 2019, we zijn 40 jaar verder en ik heb niet de indruk dat we ons tempo hebben verlaagd sinds 1979. Integendeel; velen haasten zich van de ene naar de andere afspraak, zowel op het werk als ook prive. We proberen uit alle macht controle te houden over onze agenda door schema’s, agenda, kalender, cursus time-management etc. Daarbij is het ‘verboden’ om te laat te komen; dat is bijna een godszonde. Let maar eens op hoeveel mensen zeggen dat ze een hekel hebben aan te laat komen. Of dat ze zich ergeren aan als er iemand te laat op een afspraak verschijnt.

Kent u de term “quality-time”? Vooral populair onder de altijd drukke moeder/vader, wordt deze term minimaal wekelijks door hen genoemd.  Op facebook zag ik recent een bericht van een moeder die ging winkelen met haar dochter: “Ff quality-time met mijn allerliefste” las ik…….

In het heelal bestaat tijd niet. De tijd is ooit bedacht door de mens op basis van de stand van de zon. Op zich niks mis mee, maar we zijn massaal doorgeschoten als het gaat om bv ‘efficient werken’, zoveel mogelijk plannen op 1 dag of ’s nachts naar de vakantiebestemming rijden (want dan ben je er al de volgende ochtend..).

Het schijnt dat velen van ons niet de gewenste 7 of 8 uur slaap per nacht halen. Los van de vraag of ‘iedereen’ dat nodig heeft, hoor ik vaak dat mensen het hebben over ‘slaap inhalen’. Sommigen denken dat als je bv 10 uur achter elkaar slaapt dat je dan 2 uur slaap hebt ingehaald. Het schijnt dat dat niet zo werkt helaas….

“Rust en regelmaat” worden vaak genoemd en de hemel ingeprezen als DE OPLOSSING. Ik zal de laatste zijn om te beweren dat rust mij geen goed doet en ik voel me ook beter als ik  de dag start met mijn vaste uurtje yoga. Fysiek en mentaal hebben yoga, meditatie en lezen mij al veel gebracht. Maar uh….. MOET jij dat dan ook gaan doen? Ik zou zeggen: doe vooral datgene wat je zelf wil en (nog belangrijker) bepaal zelf WANNEER.

Om de tijd aan je zelf te houden zijn de volgende regels wezenlijk:

  • laat je door niets of niemand opjagen
  • gun ook de ander de tijd die hij voor iets nodig heeft
  • besef dat iets zo lang duurt als het duurt
  • bewaak jouw tijd als eigen bezit
  • respecteer het bezit (van tijd) van een ander
  • strooi niet met jouw tijd als een gratis cadeautje
  • wees flexibel met jouw tijd

De laatste regel leg ik graag verder uit:

Wie verslaafd is aan een vaste volgorde, is geen baas over zijn eigen tijd. Dus: verander eens de volgorde van jouw ochtendritueel. Ga je eens scheren onder de douche. Verander eens de volgorde waarop je je aankleedt. Ga eens tussen de middag uitgebreid lunchen. Neem op een zonnige dag door de week eens vrij en trek de natuur in.

Regelmaat en vastigheid zijn een manier om rust en orde in je leven te brengen. Aan de andere kant is het overdrijven van dit principe een manier om jezelf in te perken. Het verschil tussen star en flexibel  met tijd omgaan, is het verschil tussen geleefd worden en de touwtjes zelf in handen houden.

 

Bron: boek Gezond egoisme van Jeffrey Wijnberg