Loopbaanbegeleiding

Van alle mensen die in Nederland werken, zit meer dan 50% niet op de juiste plek. Vaak kies je bewust voor een loopbaan en begin je hier vol enthousiasme aan, maar loop je in een latere fase vast in een baan die misschien wel goed betaalt maar geen voldoening meer geeft. Voor veel mensen is dit de realiteit. Jammer en maar al te vaak waar. Maar hoe komt dit?

Het is gebruikelijk om in het bedrijfsleven promotie te maken. Dit is mogelijk door hard te werken, goed te functioneren en werken aan persoonlijke profilering. Bij het kiezen van een nieuwe baan wordt vaak gekozen voor meer status en/of meer salaris. Het grote risico wat dan ontstaat is dat je de regie eigenlijk uit handen geeft en je je carrière door anderen laat bepalen, waardoor je uiteindelijk op een plek komt die niet (meer) bij je past.

Helaas komen we nog te vaak tegen dat mensen eerst een vervelende ervaring mee moeten maken (gebrek aan motivatie, disfunctioneren, regelmatig verzuimen, conflict) en daarna pas werk gaan maken van hun loopbaan. Was het vroeger misschien de norm om je leven lang voor dezelfde baas te werken, nu is dat zeker niet meer zo. Iemand die zijn leven lang bij dezelfde baas werk is tegenwoordig een uitzondering. Doordat de zekerheid van een baan voor het leven is weggevallen worden we nu haast wel gedwongen om carrièrekeuzes te maken die bij ons passen. Maar wat past nu goed bij ons? Vaak is dit afhankelijk van de levensfase waarin we zitten:

  • Tot ongeveer 25 jaar zijn we eigenlijk alleen maar bezig met ontvangen. We hebben nog weinig werk- en levenservaring en weten misschien niet eens wat we echt willen. Anderen zetten de norm en we laten ons makkelijk door hen beïnvloeden;
  • In de fase van 25-40 jaar zijn we intensief met onze carrière bezig. We willen ons neerzetten en zo veel mogelijk groei doormaken. Status en carrière zijn belangrijk;
  • Vanaf ongeveer 40 jaar komen we in een andere levensfase terecht. We gaan ons meer bezighouden met wat wij de wereld te bieden hebben. Materiële zaken worden steeds minder belangrijk. Een midlife crisis heeft vaak te maken met deze heroriëntatie in ons leven. Loopbaanbegeleiding is nu meer nodig dan ooit. Door je carrière af te stemmen met de behoeftes van je levensfase zul je zien dat je gelukkiger bent en meer voldoening krijgt uit wat je doet.